1 mei komitee logo

bulletin LXXI


prijscompensatie


bonden tevreden ?
Werkgevers toeteren rond dat de vakbonden tevreden zijn met de zwakke vooruitgang in de cao’s. Die vooruitgang bleef hangen op 1,5% en een enkele keer op 4%. Maar ver onder de inflatie van boven de 10%. Dus is het genoeg, zeggen de onderhandelaars van de bedrijvenlobby dan, want anders zouden de bonden niet tekenen, toch?

Laten we dat op ons zitten ?
Het grondpersoneel op Schiphol bewees dat als je maar durft en een vuist maakt, de bedrijven echt wel over de brug komen.

zonder strijd geen overwinning

Er worden record winsten gemaakt, ook dit jaar. Vooral door grondstoffen handelaren in voeding, olie en kolen en gote multinationals zoals Shell, Unilever, Heineken.is dit nou democratie
Bedrijven verdommen het ons prijscompensatie te geven voor de gierende geldontwaarding. Terwijl ze ons wel gebruiken als pinautomaat op het moment dat zij een probleem hebben. Zo hebben we de banken in 2008 met miljarden moeten steunen en garant voor ze staan, opdat ze niet zouden omvallen. Met KLM en horeca in 2020 en 2021 weer hetzelfde. Daarbij zijn nog eens duizenden miljoenen aan belasting uitgesteld.
Maar andersom? Bij de gierende inflatie die ons nu heel veel koopkracht kost, weigeren ze prijscompensatie in de lonen. Niets, nada !

Iedere vooruitgang in loon bij de cao onderhandelingen bleef tot nog toe ver achter bij de inflatie. Dat kost ons dit jaar minstens 5% achteruitgang in koopkracht. Waarschijnlijk nog meer.
Op deze manier verlagen bedrijven hun loonkosten. Voor hun geldschieters betekent dit een nog hoger rendement op hun kapitaal. Nu al te zien aan de toenemende winsten over het afgelopen half jaar.

geen prijscompensatie is diefstal van de werkenden

vrijheid
Vakbondsrechten komen steeds verder onder druk te staan in Nederland. Vooral bij bedrijven met Amerikaans management. Hun vertegenwoordigers lobbyen actief tegen het Nederlandse cao stelsel. Willen onze rechten terugschroeven tot die van in een derde wereld land.
Bedrijven zoals bijvoorbeeld Jumbo weigeren al langer nog cao’s af te sluiten. In de metaal saboteren de bedrijven iedere keer weer het overleg over arbeidsvoorwaarden.
Steeds meer bedrijven verbieden vakbondswerk op hun terrein, bijvoorbeeld Hanos, Amazon, Starbucks.

bedrijven spelen werkenden en vakbonden tegen elkaar uit

Daarbij, het ontduiken van de cao’s, de inhuur van schijnzelfstandigen, onderbetaalde arbeidsmigranten op contractbasis en de platformconstructies ondermijnen ook nog eens ons sociaal stelsel, doordat er geen premies meer worden betaald voor bijvoorbeeld de WW, WIA en AOW.economische machtsblokken
Eén van de oorzaken van de gierende inflatie is dat Amerika en haar EU vazalstaten de geopolitieke strijd aangaan om de economieën van China en Rusland te isoleren. Dat maakt ons gas onbetaalbaar. Nu al tien keer zo duur als vorig jaar.
Voor iemand op minimumloon kosten gas en stroom straks 30% van het inkomen.
Dat wordt dan een koude winter van 2022 op 2023. Want de regering weigert een maximum prijs op te leggen en blijft zelfs belasting heffen op gaslevering. Dat is winst voor handelaren en oliemaatschappijen.

Nederland lage lonenland
Cao’s worden systematisch te laag afgesloten. Zo gaat dat al jaren. Daarmee wordt het aandeel van de werkenden in de economische opbrengst steeds kleiner. Dus stijgt de winst voor bedrijven en hun geldschieters.
We zijn bestolen waar we bij zaten.verlagen van de loonkosten is het verdienmodel van de bv Nederland

Dit wordt nog sneller nu de gierende geldontwaarding aanhoudt en de cao akkoorden
daar ver bij achterblijven. Daarmee gaat onze koopkracht met minstens 5% en meer achteruit.

Bedrijven en regering zijn ons willens en wetens aan het verarmen.
Kom op tegen deze aanval op ons levenspeil !

kom mee in aktie voor prijscompensatie
alleen samen zijn we sterk
augustus 2022
1 mei komitee logo

gebruikte gegevens zijn afkomstig uit algemeen betrouwbaar geachte bronnen zoals:
CPB, CBS, Eurostat, OESO, IMF, Wereldbank, , Nibud, VEB, Nationale Beloningsonderzoeken, DNB,
Het Financieele Dagblad, persberichten van FNV, CNV en VCP, VNO, AWVN, Min SZW