1 mei komitee logo

bulletin LXVIII


corona als voorwendsel


Wat sociaal akkoord?
Zijn de werkgevers verenigingen ineens vóór een brede welvaart?
Kom nou toch. Geloof je dat zelf?

koopkracht verlaagd
Terwijl de winsten in Nederland op niveau zijn gebleven, worden de cao’s het laatste jaar
op de nullijn en in feite nog lager afgesloten. Dit komt doordat de inflatie iedere vooruitgang
in het loon weer wegvreet. Zo gaan de loonkosten voor ondernemers omlaag en hun winsten verder omhoog.
Voor ons betekent dit achteruitgang in koopkracht.De afgelopen 25 jaar zijn de winsten al een stuk harder gegroeid dan de lonen.
(11. winst in Nederland)

conclusie:
de loonachterstand neemt toe

In coronatijd heeft de regering met geld gesmeten om bedrijven boven water te houden. Minstens € 80.000 miljoen. Daarbovenop zijn borgstellingen gegeven en jarenlang uitstel
van € 40.000 miljoen aan belasting betaling. En nog verlangen bedrijven meer en langer subsidie. En krijgen die ook: bedrijven zijn voor 2 jaren vrijgesteld van € 2.000 miljoen aan verplichte WW premie.
Maar voor het personeel hebben ze geen geld over: Het is inleveren in de bouw, in de supermarkten, kinderdagverblijven en bij de winkelketens. De grootmetaal staat op nul.
Ook de regering blijft gierig: niets voor de zorg en ziekenhuizen, te weinig bij het onderwijs.

conclusie:
betere beloning moeten we zelf afdwingen

misleiding
De geldontwaarding is veel hoger dan zoals die wordt opgegeven. Neem alleen maar het geld pompen door de ECB, de gestegen prijzen voor grondstoffen in de industrie en de uit de hand gelopen prijzen van koophuizen. Winkelketens kondigen prijsverhogingen aan. De prijsinflatie ligt veel hoger dan opgegeven wordt. (33. inflatie)

conclusie:
zonder loonsverhoging gaat onze koopkracht achteruit

Het werkloosheidscijfer is onrealistisch laag, doordat gedaan wordt alsof je al een baan hebt bij een oproepcontract van slechts 1 uur per week. Natuurlijk kan niemand daar van leven.

conclusie:
volle banen zijn vervangen door pulpbanen voor werkende armen

lage lonenland
De Nederlandse export gaat voor 80% naar de andere EU landen. Daaraan wordt enorm verdiend. Dit is niet het resultaat van innovatie, maar komt door de binnen de EU uitzonderlijk lage loonkosten in Nederland.Met dit reusachtig overschot op de betalingsbalans is Nederland kampioen binnen de EU.
Het ligt al jaren ver boven de 6%, wat binnen de EU als maximum geldt.
Hoe dit komt?
Doordat in Nederland goedkoper geproduceerd wordt dan in de andere EU landen.Binnen de EU is Nederland een lage lonenland. Zeggen zelfs De Nederlandse Bank en de Europese Commissie.

conclusie:
de lonen in Nederland liggen uitzonderlijk laag

personeelsgebrek?
Teveel managers denken naar believen een blik gekwalificeerd personeel open te kunnen trekken en daarna weer even snel te dumpen. Zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen, zonder in personeel te investeren met een bedrijfsopleiding, zonder fatsoenlijk te belonen, zonder stageplek of baangarantie te bieden, maar mensen te laten bungelen in tijdelijke en oproepcontracten. Bedrijven in de kleinmetaal klagen dat personeel wegloopt. Dat probleem hebben ze over zichzelf afgeroepen door slechte arbeidsvoorwaarden en hun onwil om de inflatie te compenseren en pas na stakingen bereid te zijn om te onderhandelen over cao vernieuwing. Bij winkels gaat het netzo: ze draaien op jeugdloon, weigeren verhoging van het minimumloon, en ontslaan je als je 21 jaar wordt.

De grootschalige inhuur via dubieuze uitzendbureaus van gedetacheerde, zwaar onderbetaalde arbeidsmigranten, ondermijnt systematisch de arbeidsverhoudingen
en het sociaal stelsel in Nederland. (68.1 uitbuiting arbeidsmigranten)
Zulke uitbuiters hebben hun personeelsgebrek aan zichzelf te wijten.
Moeten ze maar beter betalen. Mensen zijn geen gebruiksartikel.

conclusie:
werkenden verdienen meer respect, dus betere beloning

De coronasluitingen hebben helemaal niet tot een economische crisis geleid.
Want de winsten bleven op hoog niveau in 2020 en zijn dat ook in 2021.
Dus is er volop loonruimte.
Crisis verhalen worden alleen opgevoerd om een loonstop af te dwingen.
Daarmee is het een aanval op onze koopkracht.


genoeg reden om de loonstrijd onverminderd door te zetten

september 2021
1 mei komitee logo

gebruikte gegevens zijn afkomstig uit algemeen betrouwbaar geachte bronnen zoals:
CPB, CBS, Eurostat, OESO, IMF, Wereldbank, Nibud, VEB, Nationale Beloningsonderzoeken, DNB, Het Financieele Dagblad, persberichten van FNV, CNV en VCP, VNO, AWVN, Min SZW